Gepubliceerd op: 24 april 2024

Rondje randje Den Burg

Rondje Randje Den Burg in april 2024 vernieuwd


De wandelroute Rondje Randje Den Burg is weer helemaal nagelopen en daar waar het nodig was nieuwe stickers geplakt. De lantaarnpalen zijn op sommige plekken vervangendoor de gemeente waardoor de bewegwijzering niet meer correct was. Nu is de ronde van ruim 8,5 km weer goed te volgen. Ook is er een extra lus door de Tunen bijgemaakt.

'Rondje Randje Den Burg' is de titel van de Wandelroute die de dorpscommissie van Den Burg heeft uitgestippeld langs de buitenkant van het dorp. "Veel mensen lopen hun vaste rondje, maar het is ook wel eens leuk om een ander paadje te kiezen. Want veel inwoners uit het dorp hebben er geen weet van hoeveel weggetjes en paadjes er zijn in Den Burg. Denk aan het paadje bij de schietsporthal, maar je hebt ook allerlei andere leuke weggetjes."

Tot dat besef kwam Ko Lagerveld, lid van de dorpscommissie. Het bracht hem op het idee deze bewoners een handje te helpen bij het beter leren kennen van het eigen dorp. Met andere leden van de dorpscommissie stippelde hij een route uit van acht kilometer, merendeels langs de buitenkant van het dorp. Op meerdere plekken komt de route langs plekken waar ook een bankje of een picknicktafel staat, zodat de wandelaars hun tocht kunnen onderbreken voor een pauze. De route loopt tegen de wijzers van de klok in en kan op meerdere plekken in Den Burg worden opgepikt. Leden van de dorpscommissie hebben meerdere keren proefgelopen om te kijken of het allemaal klopt. 

Om de weg te wijzen liet de dorpscommissie ronde stickers drukken, waarin de voetjes de richting wijzen. De stickers worden met toestemming van de gemeente geplakt op lantaarnpalen, bij elke hoek of verandering van de richting kom je er zo eentje tegen. Zaterdag werd het eerste exemplaar symbolisch in de Tjakkerstraat opgeplakt. Niet voordat Kees Swarthof de plek op de lantaarnpaal eerst had afgesopt met een spons. 

Artikel verschenen in De Texelse Courant