Nieuwe foto's

Bekijk hier de foto's van de laatste (ver)bouw en evenementen in Den Burg.

 

Lees verder

De Notaristuin

Onlangs is de Notaristuin aan het Achterom in Den Burg helemaal opgeknapt. Wat is het verhaal achter de tuin en naar wie is de tuin genoemd?

 

Mr. Willem Bok (1800-1872) was advocaat en notaris op Texel vanaf 1827.Hij woonde in de Weverstraat en hield zeer van de toen modieuze Engelse landschapstuinen, die model hebben gestaan voor het ontwerp van deze Notaristuin. Er waren wandelpaden die leidden naar een sier- en moestuin, een plantenkas, een vijver en een zogenaamd bergje. De tuin lag destijds aan de rand van Den Burg.

 

Deze tuin, die lag achter de Notariswoning, is een klein restant van de oorspronkelijke tuin. Het perceel reikte tot waar nu de Julianastraat is bebouwd, en ook een deel van de Wilhelminalaan en het parkeerterrein ‘De Bocksberg’ maakten ooit deel uit van de Notaristuin. 


Notaris Bok had de tuin laten inrichten naar het idee van de toen modieuze Engelse landschapstuinen. Die werden in de tweede helft van de 18e en het begin van de 19e eeuw onder andere aangelegd bij Friese stinsen en buitenplaatsen langs de Hollandse binnenduinrand, de Amstel  en de Hollandse Vecht. Het waren parkachtige landschapstuinen, met slingerpaden, soms met reliëf en vijvers. Er werden stinsenplanten aangeplant en soms exotische bomen. In het kleine stukje wat over is van de grote notaristuin in Den Burg staan nog steeds stinsenplanten: sneeuwklokjes, knikkende vogelmelk,  gewone vogelmelk en vingerhelmbloem. In februari 1885 stond in de tuin een plantenkas, er was een groot wandelbos, een weiland, een tuinmanswoning en moestuin.

Notaris Bok werd opgevolgd door zijn zoon, mr. Willem Henri Bok. Die overleed in 1884. Diens dochter Welmoet was toen 13 jaar en schreef later: ‘het huis, het  bos en de tuin werden verkocht aan notaris Dikkers. Deze liet na enige jaren het huis afbreken. De oude gebeeldhouwde eiken deuren waar ik als klein meisje  altijd met m’n vingers langs streek, gingen naar zijn familie in Twente en de grote marmeren schouw met het schilderij daarboven ook. Notaris Dikkers hakte ook de bomen om, die verkocht hij. Zo bleef er niet veel van ons ouderlijk huis over.’ Op een deel van de notaristuin werd de Julianastraat aangelegd met aangrenzende bebouwing, onder andere het latere notarishuis.

 

Het restant van de Notaristuin is in 2016 zoveel mogelijk in oude luister hersteld door inspanning van Gemeente Texel, Dorpscommissie Den Burg (in het bijzonder Kees Swarthof, Edwin van Egmond en Hans Eshuijs), RAB Bouwmaterialen, Bouwbedrijf Texel, Tatenhove BV en vele vrijwilligers.

 

Op 9 juni 2017 is een kleine openingsceremonie gehouden. Wethouder Frank Kingma hield een praatje en opende vervolgens het toegangshek naar de tuin. Met een hapje en een drankje erbij konden de genodigden een kijkje nemen. 


Meer afbeeldingen van de renovatie en de opening zijn te zien op onze Facebookpagina in dit fotoalbum.

Bijenhotel in de Notaristuin in Den Burg