Nieuwe foto's

Bekijk hier de foto's van de laatste (ver)bouw en evenementen in Den Burg.

 

Lees verder

Nieuw kunstwerk voor Den Burg

Cadeau TESO
Teso schonk, in verband met haar 100-jarig bestaan in 2007, via het Texelfonds een cadeau aan de Texelse bevolking. De onderneming verbond zich om, ter behoud van het Texels natuurlijk- en cultureel erfgoed, tien jaar lang € 50.000 per jaar ter beschikking te stellen aan het Texelfonds. Het Texelfonds werkt ook initiërend. Vanuit deze gedachte heeft het bestuur van het Texelfonds het initiatief genomen om de zeven dorpen van het eiland een kunstuiting aan te bieden die betrekking heeft op het dorp en haar inwoners.

 

Kunstcommissie
De dorpscommissie van Den Burg ging hiermee aan de slag. Er is een kunstcommissie gevormd met daarin twee leden van de dorpscommissie en drie dorpsgenoten. In een paar bijeenkomsten is een opdracht voor het kunstwerk geschreven met daarbij een stappenplan.

 

Burghse Zetel gekozen 
Na een uitgebreide verkiezing in 2016, waarbij alle burgers van Den Burg konden meestemmen, is gekozen voor het ontwerp van de Burghse Zetel van kunstenaar Daan van Loenhout. Het kunstwerk bestaat uit een stoel van aluminium en gegoten beton, met op de armleuningen leeuwenwelpjes (uit het gemeentewapen) en op de rugleuning een windroos met de dorpen van Texel erin en een weergave van het gemeentewapen.

 

Locatie 
De Kunstcommissie is verheugd dat de locatie van hun voorkeur uiteindelijk is goedgekeurd. Het heeft enige tijd geduurd voordat er definitief groen licht kon worden gegeven, omdat een en ander sterk afhankelijk was van de herinrichtingsplannen voor de Groeneplaats. 


Daan van Loenhout is inmiddels druk bezig met het construeren van het kunstwerk. De Kunstcommissie houdt nauw contact en volgt het proces met veel belangstelling.

 

Onthulling
Het kunstwerk wordt in september 2017 geplaatst, waarna het op woensdagmiddag 13 september om 16.00 uur wordt onthuld. Enkele leerlingen van basisscholen uit Den Burg krijgen hierbij een prominente rol. Zij zijn uitgenodigd deel te nemen aan een kleurwedstrijd (kleurplaat wordt met de Texelse Courant van 11 augustus verspreid, of u kunt de kleurplaat hier downloaden). De drie beste inzenders uit verschillende leeftijdscategorieën mogen de Burghse Zetel onthullen en ontvangen, naast eeuwige roem, nog een leuke attentie ter herinnering aan het belangrijke moment. 

Meer informatie over deze feestelijke onthulling ontvangt u via onze website en de Facebookpagina van de Dorpscommissie.

 

2016_05_10_daan_van_loenhout_winnaar_.jpg