Nieuwe foto's

Bekijk hier de foto's van de laatste (ver)bouw en evenementen in Den Burg.

 

Lees verder

Texel 600 jaar stad - Vier het met ons!

Ook in uw dorp!
Tussen 26 maart en december 2015 vinden vele activiteiten en feestelijkheden plaats. In 2014 heeft een klankbordgroep gebrainstormd over hoe dit feest gevierd kan worden. De ideeën worden door de Stichting Texel 600 jaar Stad uitgewerkt in het jubileumprogramma. Dorpscommissies, ondernemers, culturele instellingen en het onderwijs; jong en oud slaan de handen ineen om van dit feest iets moois te maken. Dit past helemaal bij de doelstelling van de viering: het moet een feest worden van, voor en door Texelaars én onze gasten. Het credo van de viering is dan ook: Vier het met ons! In elk dorp is een werkgroep die de activiteiten per dorp uitwerkt. Als u mee wilt werken, kunt u zich het beste richten tot uw dorpscommissie. We hebben al veel leuke plannen gehoord!

 

Openingsweekend en Zeven eeuwen feest

Het feest start in Den Burg. Donderdag 26 Maart vindt hier de openingsmanifestatie plaats. We gaan terug naar de 15e eeuw. Op de dag dat het Stadsrecht formeel aan Texel werd overhandigd komt Willem VI samen met zijn dochter Jacoba en gevolg naar Den Burg om de bevolking de rechten en plichten te ordineren die bij het stadsrecht horen. Zaterdag biedt een levendige Middeleeuwse markt de kans kennis te maken met ambachten, specialiteiten en producten. Een Lichtfeest zal de avond feestelijk tot leven brengen. 

Enkele activiteiten zijn voor ieder dorp hetzelfde. Zo organiseert elk dorp  een openingsact, gezamenlijke maaltijden, een Zevenkamp en meer. De dorpsmaanden starten met het overdragen van het ‘Texels Vuur’: een officieel moment waarin een dorp het stokje (in dit geval Texels Vuur) overdraagt aan het volgende dorp.  Daarna gaat men vergezeld door muziek het dorp in om op een centrale plaats samen een maaltijd te nuttigen. Na de maaltijd  wordt er een Zevenkamp tussen de dorpen gespeeld. Elk dorp bedenkt een ludiek spel of activiteit die tegen de andere dorpen gespeeld kan worden. Samen met een kunstenaar gaat de jeugd over hun dorp en thema schilderen, dit begint ook op de startdag van het dorp. De dorpelingen verzorgen een presentatie waarin hun eeuw en thema worden belicht. Deze presentatie blijft de hele maand te zien in het dorp. Het dorp  bedenkt zelf hoe ze hun dorp laten zien. Voor de dorpelingen van 80 jaar en ouder wordt later in de maand een gezamenlijke maaltijd georganiseerd met ouderwetse gerechten en herinneringen. Verder komt in elk dorp een voordracht; een bijzondere spreker op een bijzondere plek!

 

De zeven dorpen vieren na elkaar (maar wel met elkaar!) feest. Elk dorp belicht een eigen eeuw (zie het schema). Den Burg bijt het spits af. Dit dorp waant zich tijdens de feestelijkheden in de 15e eeuw.  De eeuw waarin Graaf Willem VI (zie afbeelding) naar Den Burg kwam om stadsrecht te verlenen.

 

Hieronder het schema met de dorpenindeling:

 

Eeuw

Thema

Agenda

Dorp

15e eeuw

stadsrecht - bestuur - middelpunt eiland - neringdoenden

26 maart - 2 mei

Den Burg

20ste eeuw

WOII - vliegveld - landbouw - toerisme - natuur

2 mei - 30 mei

De Cocksdorp/Eierland

18e eeuw

De zee - zeevarenden – polders

30 mei - 27 juni

Den Hoorn

17e eeuw

Rede van Texel - Gouden Eeuw -  scheepvaart

27 juni - 25 juli

Oudeschild

16e eeuw

Oude land - polder - landbouw- veeteelt - religie

25 juli -22 aug

De Waal

19e eeuw

ondernemers - visserij - landbouw - veeteelt

22 aug - 19 sept

Oosterend

21ste eeuw

Toerisme – Toekomst

19 sept - 17 okt

De Koog

 

 

En meer!
Texel 600 jaar stad biedt organisatoren van evenementen en ondernemers een kans om mee te liften op de mogelijkheden die een feest als dit biedt. Een goed voorbeeld daarvan is dat brouwers met het idee kwamen een speciaal middeleeuws bier te brouwen. Ook wordt er gekeken of er een Texels Filmfestival georganiseerd kan worden met films die opgenomen zijn op Texel. Alle ondernemers en evenementen die meedoen, krijgen de mogelijkheid gebruik te maken van de huisstijl van de viering van 600 jaar Stad. Daarnaast kunnen de deelnemers de exposure benutten van Texel 600 jaar stad via persberichten, flyers en de website.

 

Ambassadeurs
Bijzondere aandacht is er voor de vaste gasten. Een grote groep vaste Texelgangers, waaronder veel vakantiehuis- en appartementeigenaren op Texel, identificeert zich heel graag met Texel. Dit zijn gasten die de vuurtoren op Facebook hebben staan, rijden met een Texelsticker op de auto en een voorrangskaart voor de Teso hebben. Betere ambassadeurs - naast de Texelaars zelf - zijn er niet! Juist deze groep willen we betrekken bij de viering, bijvoorbeeld door het organiseren van een speciale mini-wampex en door ze uit te nodigen voor festiviteiten.

 

Vier het met ons!
Op de website www.texel600jaarstad.nl staat alle actuele informatie. Op de website komt de definitieve agenda van de feestelijkheden. Zodra er weer een programmaonderdeel definitief is, wordt het toegevoegd. De Historische Vereniging belicht elke week een leuk historisch weetje. Ook komt er informatie op de site over speciale acties rondom de viering, zoals arrangementen en Texelse producten. Verder is er een rubriek met (historische) video’s en foto’s van Texel. Wie nog mooi materiaal heeft, wordt verzocht dat door te geven aan de organisatie. Binnenkort worden ook de sponsorpakketten aan de site toegevoegd. Sponsors, giften, materialen en vrijwilligers: we moeten er samen een feest van maken. Vier het met ons!

 

We houden u op de hoogte, u kunt contact opnemen via de website of de dorpscommissies.

 

Stichting Texel 600 jaar stad